Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Změní se hranice s Polskem?

27/05/08
smf

Už padesát let dlužíme Polsku více než tři stovky hektarů pozemků, přiznala česká vláda. Autor: Eva Rothová , zdroj: www.svitavsky.denik.cz
 

Změní dluh Polsku hranice východu Čech?
      Už padesát let dlužíme Polsku více než tři stovky hektarů pozemků, přiznala česká vláda. Stěhování hraničních kamenů nejspíš nemine ani východní Čechy. Ministerstvo vnitra však tajnůstkaří a nechce ani naznačit, které parcely si pro převod Polsku vytipovalo.
„Podrobnosti budeme moci sdělit, až bude po jednáních s dotčenými obcemi v pohraničí a příslušnými kraji. Bylo by nefér, aby se o vytipovaných pozemcích nedozvěděli starostové od nás, ale přes média. Ne se všemi jsme totiž už jednali,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.
Schůzka královéhradeckého hejtmana Pavla Bradíka s úředníky ministerstva by se podle Petra Vinkláře z tiskového oddělení kraje měla uskutečnit na začátku června.
„O územním dluhu vůči Polsku samozřejmě víme. Kterých obcí by se vyrovnání mělo konkrétně týkat, netuším,“ uvedl Vinklář.
Vedení Pardubického kraje o záměru ministerstva oficiálně ještě ani neví. „Procházela jsem naši poštu, ale žádné informace jsme dosud neobdrželi,“ sdělila krajská mluvčí Kateřina Nohavová.
A jak se k záměru vlády postavily dotčené východočeské obce? „Ministerstvo nás oslovilo už před třemi lety. Rozhodli jsme ale, že žádné pozemky Polsku poskytovat nebudeme,“ řekl starosta Bernartic u Trutnova Václav Schreier.
 
Pardubický kraj o ničem neví
 
V České Čermné na Náchodsku se postavili k „česko–polskému vyrovnání“ kladně. „Poskytneme Polsku území o rozloze dva a půl hektaru. Jde o lesní terén, který je od nás nepřístupný, proto nemáme s předáním pozemku žádný problém,“ uvedla starostka Eva Smažíková.
Kromě Královéhradeckého a Pardubického kraje se budou hranice patrně posouvat také ve všech ostatních regionech, které s Polskem sousedí. To znamená, že i v kraji Libereckém, Olomouckém a Moravskoslezském.
Záměr poskytnout polským sousedům vybrané příhraniční pozemky už narazil na velký odpor v Kunraticích na Liberecku. Obyvatelé se bojí, že s posunutím hranic by se přiblížili i polští těžaři z blízkého povrchového dolu s elektrárnou. Liberecký hejtman Petr Skokan se nechal slyšet, že provozem elektrárny Poláci místním znehodnotili kvalitu života.
Územní dluh vznikl v roce 1958, kdy na hranicích došlo k 85 úpravám. Polsko však zjistilo, že změnou přišlo o 369 hektarů, které požaduje zpět.
Autor: Eva Rothová , zdroj: www.svitavsky.denik.cz