Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Soutěž: Mlsáš, mlsám, mlsáme

17/08/07
smf

Soutěž MlS Pardubického kraje se koná souběžně s mezinárodní výstavou Koně v akci na pardubickém dostihovém závodišti ve dnech od 8. do 9. září na tribuně A.  Autor: ing. Václav Kroutil, RAK PK

Soutěž: Mlsáš, mlsám, mlsáme

Představte si, že se blíží víkend a chcete posedět u táboráku. Rozhodnete se proto koupit v supermarketu špekáčky, které si večer hodláte opéct nad ohněm. Špekáčky vypadají navenek dobře a ještě lákavější je jejich cena.
Jaké však nastane zklamání, když po chvíli opékání místo šťavnatých, dozlatova opečených a krásně vonících uzenin, vznikla jakási rozpraskaná, zuhelnatělá a nepoživatelná hmota.
To je výsledek tvrdého konkurenčního boje, který mezi sebou svádějí obchodní řetězce. Nejlepším lákadlem byla a samozřejmě je cena výrobků, které nabízejí. Je však takový výrobek tím nejlepším pro spotřebitele? Když se nad tím začneme zamýšlet hlouběji, zjistíme, že masivní reklama vytvořená obchodní politikou řetězců v kombinaci s nepřehledným značením výrobků je pro spotřebitele dokonale matoucí. Ten pak nakupuje výrobky, u kterých je nalákán na cenu, ale často ošizen o kvalitu .
Levný za každou cenu je špatné heslo
Lze říci, že naše snaha zbavit se hesla: Levný za každou cenu, začíná být mezi spotřebiteli pomalu úspěšná. Některé řetězce již mění svůj postoj k domácí produkci a běžně zařazují české výrobky do svého prodeje tak, aby neztratily pozorného zákazníka. Jiné řetězce zase vzdorují a tvrdí, že čeští výrobci pokulhávají v kvalitě či množství a jsou příliš drazí.
Naším cílem je pravdivě informovat o potravinářských výrobcích českého původu v našem kraji tak, aby spotřebitel sám měl možnost posoudit, že výrobky našich potravinářů a zemědělců obstojí kvalitou a jsou i cenově dostupné.
Akce Pardubického kraje
Proto jsme uspořádali první ročník soutěže MLS Pardubického kraje, na kterou srdečně zveme lidi nejen z regionu, ale i z širokého okolí. Během ní se pokusíme spotřebitele přesvědčit o tom, že dovážet musíme pouze to, co sami skutečně neumíme vyrobit.
Logo soutěže obsahuje záměrně tři písmena M v barvách vlajky naší vlasti a mají značit myšlenku: Mlsáš, mlsám, mlsáme pochoutky Pardubického kraje. Máme i své motto: Podporujeme potravinářské výrobky Pardubického kraje. Soutěž se koná souběžně s mezinárodní výstavou  Koně v akci na pardubickém dostihovém závodišti ve dnech od 8. do 9. září na tribuně A.
V sobotu 8. září proběhne ocenění výsledků odborné soutěže a dále se uskuteční hodnocení potravinářských výrobků veřejností s vyhlášením a tombolou. Vše má na starosti Agrovenkov, obecně prospěšná společnost Pardubického kraje. Ta přichází s prvním ročníkem soutěže, ve které chceme představit potravináře působící na území Pardubického kraje, bez ohledu na velikost firmy.
Tito výrobci předvedou řadu svých produktů. Někteří mají své zákazníky v blízkém okolí a jejich výrobky se stávají v určitém regionu specialitou, jiní nalezli svého zákazníka i za hranicemi našeho státu. V této soutěži budou mít všichni stejnou příležitost se předvést a získat přízeň jak odborné poroty, tak i návštěvníků.
Čtyři kategorie výrobků
Soutěžit se bude v kategoriích potravinářských výrobků:
  • mlýnské a pekárenské a cukrářské výrobky,
  • mléko a mléčné výrobky,
  • maso a masné výrobky,
  • výrobky z medu a ostatní.
Hlavním cílem akce je podpora českých výrobků a výrobců. Vlastní soutěž probíhá pod patronací hejtmana Pardubického kraje a za spoluúčasti a podpory MZe ČR, ÚZPI, nevládních organizací – Agrární komory ČR, Zemědělského svazu ČR a všech zemědělců Pardubického kraje. Návštěvníci budou mít příležitost potravinářské výrobky nejen ochutnat , ale i koupit.
Autor: Ing.Václav Kroutil, ředitel Regionální agrární komory Pardubického kraje