Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

V ČR se bude pěstovat geneticky upravený len

21/06/07
smf

V České republice se bude zkušebně pěstovat další geneticky upravená zemědělská plodina. Zdroj: www.agroweb.cz, autor: opr

V České republice se bude pěstovat geneticky upravený len

V České republice se bude zkušebně pěstovat další geneticky upravená zemědělská plodina. Ministerstvo životního prostředí souhlasilo s výsevem geneticky modifikovaného lnu. Povolení pro společnost Agritec se sídlem v Šumperku je podle serveru Aktuálně.cz platné deset let.

Len, který má být výrazněji odolnější proti škůdcům a houbám, se bude pěstovat v obci Vikýřovice na Olomoucku na ploše maximálně 300 metrů čtverečních ročně. "Pěstování geneticky modifikovaného lnu je prakticky bez rizika, nehrozí únik lnu do životního prostředí," uvedla podle serveru firma ve své žádosti.
Podmínky pěstování a skladování geneticky upraveného lnu ministerstvo přesně stanovilo. Kolem polí musí být například cesta široká nejméně tři metry; na ní mají být likvidovány rostliny, které ze semen geneticky upraveného lnu vyrostou. Klasický len může být vyset ve vzdálenosti nejméně 300 metrů od pole s geneticky upravenou rostlinou.
Pokusy s odolnějším geneticky upraveným lnem přicházejí v době, kdy pěstitelé této rostliny výrazně omezují její plochy. Například v Olomouckém, Moravskoslezském a Zlínském kraji loni klesla rozloha polí osetých lnem zhruba o 90 procent. Z přibližně 1500 hektarů se snížila na 150 hektarů. Od pěstování lnu kvůli nedostatečnému odbytu ustupují i zemědělci na Vysočině. Lnářskou výrobu v Česku totiž likviduje levnější asijský dovoz.

Autor: opr , zdroj: www.agroweb.cz

    

Zařazeno v Aktuality, Informace z ČR