Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Vláda schválila nařízení pro výplatu přímých plateb z EU

12/03/07
smf

Nařízení, které upravuje podmínky pro výplaty zemědělských přímých plateb z Evropské unie, schválil vládní kabinet. Zdroj: www.agroweb.cz, autor: sf, 7.3.2007
 

Vláda schválila nařízení pro výplatu přímých plateb z EU

Nařízení, které upravuje podmínky pro výplaty zemědělských přímých plateb z Evropské unie, dnes schválil vládní kabinet. Přímé platby na letošní rok přesáhnou deset miliard korun, vloni činily 8,8 miliardy korun. Rolníkům jsou rozděleny jako platba na plochu, podle počtu hektarů, informoval tiskový odbor vlády.

Přímé platby dosáhnou letos v České republice 40 procent úrovně ve starých členských zemích Evropské unie. Stát je dorovná do maximální možné hranice, tedy do 70 procent. Celkově jde o sedmnáct miliard korun. Evropská komise nyní požaduje od České republiky, aby národní dorovnání probíhalo rovněž formou platby na plochu, nikoli podle komodity, jak postupovalo v předchozích dvou letech. Prostředky ČR poskytovala například na chmel, len, skot a plodiny na orné půdě. Mluvčí ministerstva zemědělství Táňa Králová sdělila, že výplatu se připravuje stejným způsobem, protože příslušné evropské nařízení se nezměnilo, není proto důvod postupovat jinak než v uplynulých dvou letech.

Autor: sf    ,zdroj: www.agroweb.cz