Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

 Vzniká nová nevládní zemědělská organizace

02/02/07
smf

Agrární komora bude mít od 1.2.2007 alternativu. Zemědělští výrobci chtějí změnit stav, kdy nejsou v jejím rámci schopni prosazovat své cíle. Zdroj: www.kis-olomoucky.cz, 1.2.2007

Agrární komora dostane konkurentku

Agrární komora bude mít ode dneška alternativu. Zemědělští výrobci chtějí změnit stav, kdy nejsou v jejím rámci schopni prosazovat své cíle.
Nová nevládní organizace by se měla soustředit především na podporu klasické produkce. Deníku Aktuálně.cz to potvrdil předseda přípravného výboru Václav Kuba s tím, že ustavující schůze je dnes v obci Příkazy na Olomoucku. Název? Sdružení zemědělských producentů.
 
Dohodli se na tom zástupci několika desítek zemědělských podniků z okresů Olomouc, Prostějov, Přerov, Nový Jičín, Kroměříž, Šumperk a Opava na svém setkání 25. ledna.
Zemědělci: Nemáme dost prostoru
Důvodem založení této organizace je podle Kuby stav, kdy klasičtí zemědělští producenti nemohou v rámci Agrární komory dosahovat svých cílů.
"Naše požadavky jsou odlišné od požadavků zemědělců například v podhorských oblastech. My sázíme na konkurenceschopnou produkci, ale nemáme pro to potřebné podmínky a nemůžeme proto například zhodnocovat pozemky jejich vlastníkům," zdůrazňuje Kuba.
Sdružení se proto hodlá zasazovat například o plné dorovnání takzvaných kompenzačních plateb za Evropskou unií řízený útlum výroby (například za mléko a cukr).
V současné době chce být SZP především názorovou alternativou zejména vůči Svazu marginálních oblastí a Agrární komoře ČR, ambicí sdružení je také stát se připomínkovým místem pro posuzování zemědělské legislativy.
Někteří členové hovoří dokonce o dosažení srovnatelné pozice SZP s Agrární komorou i před zákonem.
Ministerstvo zemědělství je přitom připraveno vznik nové organizace akceptovat.
"Partnerem k diskusím každá nevládní zájmová organizace každopádně bude a pokud by zastupovala větší skupinu zemědělských podnikatelů nebo nějakým způsobem vyhraněnou skupinu, mohla by se stát i připomínkovým místem," uvedl Hugo Roldán z odboru komunikace ministerstva.
Právě podmínku vyhraněnosti SZP podle všeho splňuje. Oblast Hané patří totiž v Česku k nemnoha regionům, kde je na rozdíl od většiny území země sázka na klasickou zemědělskou produkci díky tamním přírodním podmínkám logická.
SZP nevzdoruje sám
SZP nebude zdaleka první organizací v agropotravinářské oblasti, které hodlá navenek vystupovat samostatně. Původně byli přitom soukromí zemědělci, potravinářské podniky i podniky vzniklé z někdejších zemědělských družstev sdruženi v Agrární komoře.
Vzhledem k tomu, že komora ale podle soukromníků nehájila dostatečně jejich zájmy, odštěpila se z ní nejprve současná Asociace soukromého zemědělství ČR a ze stejného důvodu vznikla následně Potravinářská komora.
Samostatně také vystupuje Zemědělský svaz, Svaz marginálních oblastí nebo Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO.
Nevládní organizací, která nikdy do Agrární komory nevstoupila, je pak Svaz vlastníků půdy a soukromých rolníků, který zakládal mimo jiné pozdější šéf poslaneckého klubu ODS a ministr financí Vlastimil Tlustý.
zdroj: DNES, autor: Petr Havel, www.kis-olomoucky.cz

Zařazeno v Zemědělství