Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Bio spřízněné s eko

18/09/06
smf

Mlýn v Chocni čeká na regionální boom produktů z ekozemědělství, místní spotřebitelé jsou ale zatím zatvrzelí. ÚZPI

Choceňský mlýn není jen obyčejný mlýn. Je to také prodejna zdravé výživy, kde si Východočeši mohou nakoupit i biopotraviny.

 

Na počátku devadesátých let se zde skutečně obnovilo mletí celozrnné mouky, tehdy ovšem  majitel mlýna Pavel Černý předběhl svým nápadem dobu a po několika letech byl nucen výrobu pro nedostatek zákazníků zastavit. Protože tu ale zůstala tradice prodeje, rozhodl se v obchůdku pokračovat, tentokrát ale s produkty zdravé výživy. Od nich to bylo k biopotravinám už jen co by kamenem dohodil.

 

Na mlýn pan Černý ale nezanevřel. Orlici, která protéká v blízkosti, využívá jako pohon pro turbínu, která vyrábí elektřinu nejen pro budovu mlýna včetně bioprodejny, ale dodává také zelenou energii do sítě. Možná zde tak mají jedinou prodejnu zdravé výživu v České republice, která si sama vyrábí energii z obnovitelného zdroje.

 

„S biopotravinami jsem začal spíš z mladické nerozvážnosti,“ říká majitel, a doplňuje že, v tak malém městečku, jako je Choceň, má problémy se s tímto sortimentem udržet, a proto potraviny bez chemie doplňuje i konvenčními.

 

Neinformovanost zdejších lidí je velká  a tak se prodavačky prý doslova mohou umluvit, aby lidem vysvětlily, co vlastně biopotravina je a proč je dražší, než „obyčejná“.

 

Kdo se přece jen nechá přesvědčit, může si vybrat ekologické produkty ze sortimentu převážně od společnosti Country Life, či mléčné kozí bio výrobky z farmy od Dobrovolných. Čerstvou bio zeleninu a maso tu neplánují, ale rozšiřování sortimentu se nebrání. "Občas zkusíme něco nového a čekáme, jak se to uchytí," vysvětluje Pavel Černý. Doufá, že tento region rozmach BIO teprve čeká a že pak přijde jeho chvíle.

 

 

Zdroj: LEA, www.biopotraviny.info,   (knir)