Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Ministerstvo zemědělství zjednodušilo pravidla pro dotace na prevenci proti chorobám chmele a na brambory vysoké jakosti

26/02/24
PV

Méně administrativy budou mít žadatelé o podporu v rámci programů na biologickou ochranu rostlin a pro producenty a zpracovatele konzumních brambor QCZ – tedy vysokojakostních plodin. Nebudou už muset předkládat množství dokladů prokazující nárok na dotaci, protože nově budou dostávat podporu formou sazby. Tyto dotace se poskytují z národních zdrojů.

„Pro žadatele bylo časově a organizačně náročné předkládat doklady prokazující, že mají nárok na dotaci. Proto jsme se rozhodli zvolit pro ně jednodušší cestu a dotaci budeme nově vyplácet formou sazby na hektar biologicky chráněných plodin nebo kilogram brambor v režimu vysoké jakosti QCZ. Změnu výplaty povolila na žádost Ministerstva zemědělství Evropská komise,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Změna se týká programu Podpora na účast producentů a zpracovatelů konzumních brambor v režimu jakosti Q CZ. Sazba pro producenta a zpracovatele brambor zapojeného do režimu jakosti Q CZ dosáhne 61 457 korun, žadatel může také získat 0,77 korun za jeden kilogram zpracovaných brambor. Podle předpokladů tak mohou pěstitelé brambor získat ročně přibližně 50 milionů korun.  U programu Biologická ochrana rostlin jako náhrada chemické ochrany se zavádí sazby podle druhu plodiny. Například pěstitel rajčat ve skleníku může dostat 792 tisíc korun na hektar, u okurek ve skleníku je to 714 tisíc korun, u obilovin 1 275 korun.

Další změna nastane u programu Podpora prevence šíření virových a bakteriálních chorob chmele, který už sazbový je. Zvýší se však z původních 15 korun na 22 korun na jednu sazenici chmele. Současně s tím byla stanovena nová hranice pro minimální počet sazenic z 2 500 kusů na 2 200 kusů na jeden hektar, což reaguje na vývoj v oboru a využívání výnosnějších odrůd chmele.

Upraven bude také program Podpora na zajištění samostatných odrůdových zkoušek registrovaných odrůd polních plodin, který byl dosud podporován sazbami stanovenými v roce 2017. Od té doby však u některých plodin vzrostly náklady na zkoušky, proto je nutné sazby upravit tak, aby odpovídaly realitě.

Novinky platí s okamžitou platností. Jde o programy, které pomáhají restrukturalizovat a zvyšovat konkurenceschopnost českého agrárního sektoru. Dotace vyplácí Státní zemědělský intervenční fond (SZIF).

 

Vojtěch Bílý, tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Zařazeno v Aktuality, Dotace