Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

UŽ TO VÍM – podpora pozitivního vnímání chovu hospodářských zvířat a propagace zemědělství

20/12/23
PV

Cílem projektu realizovaného v roce 2023 na území Pardubického a Královehradeckého kraje bylo prostřednictvím vzdělávacích programů, návštěv farem, zemědělských podniků a vydáním informační tiskoviny zvýšit pozitivní vnímání chovu hospodářských zvířat a propagovat moderní české zemědělství u dětí, mládeže i laické veřejnosti.

Stále častěji se na akcích pořádaných pro širokou veřejnost setkáváme s tím, že nejen děti, ale i dospělí nemají informace o tom, jak „žije“ současné moderní zemědělství, jak se vyrábějí potraviny, co vše se musí stát, aby nějaká potravina vznikla, co obnáší živočišná či rostlinná výroba. Bohužel navíc jsou tyto veřejně dostupné informace často zkreslovány či „bulvarizovány“. V současné době již také neplatí, že osoby žijící na venkově jsou spjaty se zemědělstvím.

Ač většina z nás konzumuje výrobky živočišného původu, tak se paradoxně setkáváme s tím, že mnoho lidí nemá dostatek informací o tom, jak jsou tyto výrobky vyráběny. Na začátku je vždy živočich. Živočich, který byl domestikován a slouží lidem jako zdroj potravy, prostředek k práci či jako jeho „zábava“. S domestikací zvířat souvisí i způsob, jakým se o něj člověk stará. Tímto projektem jsme děti, mládež, odbornou i laickou veřejnost seznamovali s tématem chovu hospodářských zvířat, výrobou potravin a propagovali moderní české zemědělství.

 

Tento projekt byl finančně podpořen Ministerstvem zemědělství.

Naše zemědělství

UŽ TO VÍM – pracovní list

 

Zařazeno v Aktuality