Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Ministerstvo zemědělství poskytne zemědělcům z národních zdrojů 2,5 miliardy korun. Vláda projednala národní dotace pro zemědělství na rok 2024

08/11/23
PV

V příštím roce získají zemědělci a potravináři z národního rozpočtu 2,5 miliardy korun. Z toho více než 1,8 miliardy podpoří živočišnou výrobu, téměř 350 miliónů rostlinnou výrobu, 100 miliónů je určeno pro potravinářství a téměř 200 miliónů na ostatní aktivity, jako je například vzdělávání a poradenství. Materiál o národních dotacích připravený Ministerstvem zemědělství dnes projednala vláda.

„I přes nutné úspory schválené vládou jsme zachovali většinu dotačních programů a podpora bude v příštím roce ve srovnatelné výši jako letos. Hlavní struktura zemědělských dotací zůstane stejná, a proto můžeme kontinuálně pokračovat v podpoře našeho zemědělství a potravinářství jako v předešlých letech,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Dotace do zemědělství pro rok 2024 (viz přehled níže) obsahují programy zaměřené proti rozšiřování nebezpečných nákaz hospodářských zvířat (např. Nákazový fond), programy nezbytné pro udržení a rozvoj jednotlivých komodit (např. zlepšování genetického potenciálu hospodářských zvířat, podpora včelařství), programy na podporu ozdravování polních a speciálních plodin (např. podpora prevence šíření chorob přenosných osivem či sadbou, podpora šlechtitelské činnosti a genetických zdrojů) a agroenvironmentální programy (např. biologická a fyzikální ochrana jako náhrada chemické ochrany rostlin, budování kapkových závlah, podpora restrukturalizace ovocných sadů).

MZe mezi programy na příští rok zařadilo i Rámcový program pro řešení rizik a krizí v zemědělství, který může být spuštěn v případě přírodních pohrom a průmyslových havárií.

Programy slouží k podpoře restrukturalizace a zvýšení konkurenceschopnosti českého agrárního sektoru. Dotace bude opět vyřizovat a proplácet platební agentura MZe Státní zemědělský intervenční fond, s výjimkou programu Genetické zdroje, který zprostředkovává MZe. Podrobné podmínky pro podávání žádostí a přiznávání dotací zveřejní MZe podle předpokladu do konce letošního roku.

 

Přehled národních dotací pro rok 2024

Zařazeno v Aktuality, Dotace