Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Ceny hnojiv stoupají

14/07/22
smf

Z Rouenu, nejdůležitějšího francouzského dovozního přístavu a obchodního centra pro obilí a minerální hnojiva, a z Německa jsou hlášeny rostoucí ceny hnojiv na spotovém trhu. Ceny nejdůležitějšího dusíkatého hnojiva pro francouzské zemědělce, dusičnanu amonného 27 %, se tento týden zvýšily o 50 EUR za tunu na 685 EUR za tunu. U nejdůležitějšího kapalného hnojiva, roztoku […]

Z Rouenu, nejdůležitějšího francouzského dovozního přístavu a obchodního centra pro obilí a minerální hnojiva, a z Německa jsou hlášeny rostoucí ceny hnojiv na spotovém trhu. Ceny nejdůležitějšího dusíkatého hnojiva pro francouzské zemědělce, dusičnanu amonného 27 %, se tento týden zvýšily o 50 EUR za tunu na 685 EUR za tunu. U nejdůležitějšího kapalného hnojiva, roztoku dusičnanu amonného a močoviny (francouzsky Solution Azotée), se ceny zvýšily o 22,50 EUR za tunu na 605 EUR za tunu. Močovina stála ve Francii naposledy 725 EUR za tunu, podobně jako v předchozím týdnu.

Na začátku tohoto týdne se cena dusičnanu vápenatého (KAS) v německých dovozních přístavech pohybovala těsně pod hranicí 710 EUR za tunu. To je asi o 60 EUR za tunu více než minulý týden. Roztok močoviny s dusičnanem amonným (AHL) stojí přibližně 650 EUR za tunu, což je asi o 20 EUR více než před týdnem. Za močovinu musí němečtí odběratelé opět utratit 895 EUR za tunu. To je téměř o 60 EUR za tunu více než minulý týden.

Němečtí zemědělci musí v současné době za potaš na zrno zaplatit necelých 640 EUR za tunu. To je také o 20 EUR více než před týdnem. Za nejdůležitější fosforečné hnojivo, fosforečnan diamonný (DAP), se tento týden platí přibližně 1 120 EUR za tunu. To je také nárůst ceny o 20 EUR oproti předchozímu týdnu.

Začarovaný kruh: vysoké ceny plynu a rostoucí ceny hnojiv

Ceny zemního plynu v Evropě od poloviny června prudce vzrostly, což pro výrobce hnojiv znamená výrazně vyšší výrobní náklady: náklady na výrobu NH3 se odhadují na téměř 2 000 USD za tunu, náklady na močovinu na 1 000 USD, uvádí americký analytik hnojiv Josh Linville. Zatím nejsou žádné zprávy o zavírání závodů, ale problémy zemědělců a obchodníků, kteří chtějí komoditu nakupovat, stále narůstají.

Analytici CRU ve svém nejnovějším blogu píší, že spotové tržní ceny evropského čpavku a dusičnanu amonného ve Francii v poslední době prudce vzrostly. Významným faktorem, který by mohl dále omezit dodávky plynu a zvýšit ceny, je údržba plynovodu Nord Stream 1, největšího plynovodu přepravujícího ruský plyn do Německa. Na období od 11. do 21. července je naplánována údržba. Vlády, trhy a podniky se obávají, že odstávka bude trvat déle.

Podle většiny analytiků by mohlo mít obnovení provozu plynovodu v plánovaném termínu katastrofální ekonomické důsledky pro Evropu. Pro výrobu hnojiv a zásobování zemědělství by to znamenalo fiasko.

Současně ceny hnojiv, které opět rostou, již naznačují další krizi na trhu, ačkoli poptávka po hnojivech je ve skutečnosti slabá. Výrobní náklady jsou však extrémně vysoké a většina výrobců zvyšuje ceny. A s největší pravděpodobností také snižují výrobu, jako se to stalo již březnu. Začarovaný kruh.

Zdroj: agrokompas