Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Novinky FAO – meziměsíční stabilizace dlouhodobého růstu cen potravin

20/05/22
PV

Podle nejnovějšího reportu FAO z 6. května 2022, se hodnota FAO Food Price Indexu v dubnu snížila o 0,8 %, což je sice stabilizace vůči historicky nejvyšší hodnotě dosažené v březnu, ale stále hodnota o 29,8 % vyšší než ve stejném měsíci loňského roku.

Za dubnovým poklesem indexu stálo výrazné snížení dílčího indexu rostlinných olejů spolu s mírným poklesem indexu cen obilovin. Dílčí indexy cen cukru, masa a mléčných výrobků si udržely mírný růst.

FAO Price Index

Duben 2022 (k březnu 2022)

Duben 2022 (k dubnu 2021)

Mléčné výrobky

+ 0,9 %

+ 23,5 %

Cukr

+ 3,3 %

+ 21,8 %

Obilniny

– 1,8 %

+ 34,3 %

Rostlinný olej

– 5,7 %

+ 46,4 %

Maso

+ 2,2 %

+ 16,9 %

FAO Dairy Price Index (mléčné produkty) v dubnu vzrostl o 0,9 %, čímž pokračuje v 8. měsíci kontinuálního růstu. Minulý měsíc také pokračoval vzrůstající trend ceny mléčných výrobků, který byl podpořený napjatou globální nabídkou z důvodu snížené sezónní produkce v západní Evropě a v Oceánii. Nejvíce vzrostly ceny másla (což reflektuje nízké zásoby zejména v západní Evropě) při nárůstu zájmu po krátkodobých dodávkách částečně vyvolaných současným nedostatkem slunečnicového oleje a margarínu. Navzdory poklesu zahraničních nákupů poskytla trvalá vnitřní poptávka a nízké zásoby v Evropě podporu světovým cenám sušeného odstředěného mléka a sýrů. Naproti tomu ceny plnotučného mléka mírně poklesly, zejména v důsledku zpomalení poptávky v Číně.

FAO Sugar Price Index (cukr) v dubnu dosáhl zvýšení 3,3 %, což představuje již druhý zaznamenaný měsíční nárůst v řadě. Vyšší ceny etanolu v Brazílii spolu s trvalým posilováním brazilského Realu vůči USD nadále podporovaly růst světových cen cukru. Další podporu poskytly obavy z pomalého začátku sklizně v roce 2022 v Brazílii. Větší než původně očekávané dodávky z Indie, která je významným vývozcem cukru, nicméně posílily výhled globální nabídky a zabránily výraznějšímu růstu cen.

FAO Cereal Price Index (obilniny) Po březnovém rekordním zdražení se mezinárodní ceny obilovin v dubnu snížily o 1,8 %, zejména v důsledku poklesu cen kukuřice o 3 %, jelikož sezónní dodávky z probíhající sklizně v Argentině a Brazílii pomohly zmírnit tlak na trhy. Světové ceny čiroku se v dubnu snížily o 0,4 %, zatímco omezené zásoby vedly k růstu cen ječmene o 2,5 %. Mezinárodní ceny pšenice se v dubnu zvýšily, i když jen nepatrně (o 0,2 %). Pokračující blokáda přístavů na Ukrajině a obavy ohledně stavu úrody v roce 2022 v USA udržovaly ceny na zvýšené úrovni, ale růst byl zmírněn většími dodávkami z Indie, vyšším než očekávaným vývozem z Ruské federace a mírně utlumenou světovou poptávkou v důsledku vysokých cen. Mezinárodní ceny rýže v dubnu vzrostly o 2,3 % oproti březnové úrovni, což bylo podpořeno kombinací silné místní poptávky u různých asijských vývozců, nákupů ze strany blízkovýchodních a čínských odběratelů a zhoršeného počasí v Americe.

FAO Vegetable Oil Price Index (rostlinný olejpoklesl z rekordní březnové hodnoty o 5,7 %, ale stále zůstává výrazně nad úrovní z předchozího roku. K tomuto poklesu přispěly nižší světové ceny palmového, slunečnicového a sójového oleje, které vyrovnaly vyšší ceny řepkového oleje. Mezinárodní ceny palmového oleje v dubnu mírně poklesly, na což měly vliv především utlumený celosvětový dovoz v důsledku vysokých nákladů a také oslabení poptávky v Číně. Nicméně nejistota ohledně dostupnosti exportu z Indonésie (předního světového vývozce palmového oleje) bránila dalšímu poklesu mezinárodních cen. Mezitím světové ceny slunečnicového a sójového oleje meziměsíčně rovněž poklesly, což do značné míry souviselo s cenovou regulací v návaznosti na rekordně vysoké ceny z poslední doby. Naproti tomu ceny řepkového oleje zůstaly v dubnu stabilní, což bylo podpořeno přetrvávajícím omezením světových zásob.

FAO Meat Price Index (masoposílil o 2,2 % a nastavil novou rekordní hodnotu tohoto dílčího indexu. Pokračující růst cen byl důsledkem vyšších světových cen drůbežího, vepřového a hovězího masa. Růst cen drůbežího masa byl způsoben stabilní poptávkou při omezených světových dodávkách, které reflektovaly přerušení vývozu z Ukrajiny a rostoucí výskyt ptačí chřipky na severní polokouli. Mezitím ceny vepřového masa nadále rostly, i když méně výrazně než v březnu, a to v důsledku dlouhodobě nízké nabídky jatečných prasat v západní Evropě a vysoké vnitřní poptávky v hlavních producentských zemích. Světové ceny hovězího masa mírně vzrostly v důsledku vysokého exportu z Brazílie, a to navzdory nízké nabídce jatečného skotu. V důsledku tohoto nárůstu dosáhly ceny hovězího masa nové rekordní úrovně. Co se týče skopového masa, uzavření přístavů v Číně v souvislosti s pandemií COVID-19 a průtahy v dopravě zmírnily nákupy masa v této zemi, což mírně snížilo ceny.

 

Autor: Ing. Martina Nádvorníková
Odbor zahraničně obchodní spolupráce, MZe