Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Práce ve svátek a její odměňování

21/05/19

Informace KHK

Svátek – tento pojem zní libě asi všem zaměstnancům. Z důvodu odměňování možná i těm, kteří v tento den do práce jít musejí.
Pro dny pracovního klidu, kterými jsou podle § 91 odst. 1 ZP dny nepřetržitého odpočinku v týdnu a svátky, platí obecně zákaz výkonu práce (§ 91 odst. 2). Z tohoto zákazu připouští zákoník práce některé nutné výjimky a umožňuje zaměstnavateli rozvrhnout za stanovených podmínek zaměstnancům práci jak na den nepřetržitého odpočinku v týdnu, tak i na svátek. Rozsah těchto výjimek je pro svátek širší než pro nepřetržitý odpočinek v týdnu, neboť ve svátek lze nařídit vedle prací, které lze nařídit ve dnech nepřetržitého odpočinku v týdnu (§ 91 odst. 3 ZP), i práce v nepřetržitém provozu a práce potřebné při střežení objektů zaměstnavatele (§ 91 odst. 4 ZP). Výjimečnost práce ve svátek je důvodem, proč s výkonem této práce spojuje zákon některé zvláštní nároky zaměstnanců.
Taxativní výčet svátků stanoví zákon č. 245/2000 Sb., o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu. 
Připadne-li svátek na běžný pracovní den zaměstnance a zaměstnanci z tohoto důvodu odpadne směna, stanoví zákoník práce výslovně, že se zaměstnanci plat nekrátí. V praxi to znamená, že zaměstnanec má v uvedeném případě právo na placené pracovní volno.
Pokud zaměstnavatel v souladu s § 91 odst. 4 ZP určí zaměstnanci směnu na den svátku, přísluší zaměstnanci kompenzace ve formě náhradního volna, a to v rozsahu práce konané ve svátek. Toto volno je mu zaměstnavatel povinen poskytnout nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce následujícího po výkonu práce ve svátek, pokud se se zaměstnancem nedohodli na jiné době, nebo na konkrétním termínu náhradního volna. Také v tomto případě se za dobu čerpání náhradního volna plat nekrátí (jedná se o placené náhradní volno).
Kompenzaci práce ve svátek formou příplatku (namísto náhradního volna) podmiňuje zákon dohodou zaměstnance se zaměstnavatelem. Pokud k takové dohodě dojde, má zaměstnanec právo na příplatek ve výši průměrného hodinového výdělku za každou hodinu práce ve svátek. Musí jednat o individuální dohodu zaměstnavatele se zaměstnancem. Možnost sjednat vyplácení příplatku za práci ve svátek namísto náhradního volna v kolektivní smlouvě zákoník práce nepřipouští.

Zařazeno v Aktuality, ekonomika