Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

České farmy pro veřejnost – Poznej svého farmáře

15/05/19

Informace MZE

V sobotu 18. května na Dvorském kozím statku na Vysočině začne další série vzdělávacích akcí pro veřejnost v rámci projektu Poznej svého farmáře. Během roku mohou lidé navštívit celkem 10 farem a ochutnat kvalitní výrobky přímo od zemědělců. Akce zakončí Farma Lidečko na Zlínsku 5. října.

„Jsem rád, že je o projekt Poznej svého farmáře každoročně tak velký zájem. Setkání na farmách jsou jedinečnou příležitostí, jak propojit spotřebitele s lokálními farmáři. Chceme, aby lidé svými nákupy podporovali malé místní zemědělce a aby se zvýšila dostupnost čerstvých a regionálních potravin přímo ze dvora. Dalším přínosem je, že lidé mají možnost na vlastní oči vidět, co práce v zemědělství obnáší a jak vznikají potraviny,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

V průběhu roku se vybrané farmy otevřou pro návštěvníky, kteří se na nich můžou seznámit s výrobou potravin a zemědělským hospodařením. Na místě se spolu s hostitelskou farmou představí další chovatelé a pěstitelé z okolí a nabídnou své produkty. V nabídce je většinou kravské, ovčí nebo kozí mléko a mléčné výrobky, med, pečivo, uzeniny, ovoce a zelenina apod. Lidé mohou přímo na místě ochutnat tyto výrobky a najít svého farmáře poblíž svého bydliště a pravidelně u něj nakupovat.

Cílem projektu je podpořit spotřebu kvalitních potravin a prodej těchto výrobků přímo od zemědělce a zlepšit dostupnost produktů malých rodinných farem. Projekt také upozorňuje spotřebitele, aby nakupovali kvalitní a lokální potraviny. Součástí akce je moderovaný program, hudební doprovod, zábavné hry pro děti a další. Rozpočet na 10 akcí v letošním ročníku je 2 miliony korun.

Zařazeno v Aktuality, Výstavy