Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Nejdůležitější schválené změny od roku 2019 v gesci MF

02/01/19

Informace KHK

V následujícím textu předkládáme přehled nejdůležitějších legislativních změn v gesci Ministerstva financí pro rok 2019. Upozorněme, že dále uvádíme jen novinky, které byly definitivně schváleny, a tedy platí, řada novinek pro rok 2019 je totiž stále v procesu projednávání (jejich schválení se očekává v průběhu roku 2019).

Pro rok 2019 připravilo Ministerstvo financí řadu změn, které budou mít vliv na každodenní život občanů. Přinášíme proto přehled hlavních novinek, které občany čekají v příštím roce.

1)     Daň z příjmu fyzických osob

S účinností od 1. ledna 2019 dochází ke zvýšení částky minimální mzdy na 13 350 Kč, která přímo ovlivňuje zvýšení některých parametrů v oblasti zdaňování fyzických osob.

Zvýšení limitu pro osvobození pravidelně vypláceného důchodu nebo penze

V důsledku zvýšení minimální mzdy se zvyšuje limit pro osvobození úhrnu pravidelně vypláceného důchodu nebo penze (např. starobní důchody) od daně z příjmů fyzických osob o 41 400 Kč ročně oproti roku 2018, tedy ze současných 439 200 Kč na 480 600 Kč.

Zvýšení limitu slevy na dani za umístění dítěte v předškolním zařízení

V důsledku zvýšení minimální mzdy se zvyšuje také částka slevy na dani za každé vyživované dítě, kterou lze uplatnit v souvislosti s jeho umístěním do předškolního zařízení ve výši výdajů prokazatelně vynaložených za takové umístění. Oproti roku 2018 se navyšuje na 13 350 Kč.

Limit minimálních příjmů pro uplatnění nároku na daňový bonus

Limit minimálních příjmů pro uplatnění nároku na daňový bonus se zvyšuje na částku 80 100 Kč

Změna hranice pro solidární zvýšení daně

V souvislosti se stanovením výše všeobecného vyměřovacího základu a souvisejícího přepočítacího koeficientu se mění hranice pro solidární zvýšení daně na částku 1 569 552 Kč.

2)     Změna v definici základního investičního fondu

S účinností od 1. ledna 2019 dochází k doplnění formální podmínky registrace akcií na Burze cenných papírů, kterou musí investiční fond přijatý na regulovaný trh splňovat, aby byl považován za základní investiční fond. Nově bude moci daňového zvýhodnění v podobě nižší sazby daně ve výši 5 % využívat pouze ten investiční fond, jehož investorem je právnická osoba, která na investičním fondu sama nebo spolu se spojenými osobami vlastní podíl nižší než 10 %, a který neprovádí aktivity srovnatelné s živnostenským podnikáním.

3)     Zákon o distribuci pojištění a zajištění

V oblasti finančních trhů připravilo Ministerstvo financí nový zákon č. 170/2018 Sb., o distribuci pojištění a zajištění, účinný od 1. prosince 2018. Cílem nové právní úpravy je zvýšit kvalitu tuzemských pojišťovacích služeb, zajistit účinnější ochranu spotřebitele a sblížit pojetí regulace tohoto odvětví s ostatními sektory finančního trhu v ČR.

Zákon zlepšuje postavení spotřebitele tím, že:

  • Zavádí pro sjednávání pojištění stejná pravidla bez ohledu na to, zda pojištění sjednávají pojišťovací zprostředkovatelé nebo přepážkoví zaměstnanci pojišťoven.
  • Klade důraz na to, aby zákazníci před sjednáním pojištění dostali srozumitelné a transparentní informace. Zavádí se například formulář, který by měl klientům před podpisem smlouvy umožnit snazší srovnání nákladovosti zejména investičního životního pojištění. Ve formě jednoduché tabulky klient obdrží informaci o tom, kolik zaplatí za sjednanou pojistnou dobu na pojistném, co z toho bude použito na úhradu nákladů pojišťovny a co na investice a jaká částka mu bude při dožití se sjednaného věku vyplacena zpět za předpokladu nulového zhodnocení.
  • Posiluje odpovědnost pojišťoven a pojišťovacích zprostředkovatelů za kvalitu jejich distribuční sítě.
  • Zvyšuje standard odborné způsobilosti prodejců pojištění. Kromě teoretických znalostí budou muset pojišťovací zprostředkovatelé a přepážkoví zaměstnanci pojišťoven nově prokazovat také praktické dovednosti nezbytné pro profesionální jednání s klienty.
  • Rozšiřuje dohledové a sankční pravomoci České národní banky tak, aby bylo možné plnění zákonných povinnosti oproti současnosti účinněji vymáhat.

4)     Prodej dluhopisů pro občany

Od 3. prosince 2018 spustilo Ministerstvo financí prodej státních dluhopisů pro občany. Současná emise nese ku příležitosti vzniku samostatného Československa název Dluhopis Republiky a je možné jej objednat on-line prostřednictvím webové aplikace.

Zařazeno v Aktuality, ekonomika, Venkov