Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

SZIF začíná vyplácet doplatky k Jednotné platbě na plochu

03/12/18

Informace SZIF

Výplata nejrozšířenější zemědělské dotace SAPS je v plném proudu. Platební agentura Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) vyplácí zemědělcům počínaje 23. říjnem 70% zálohu, ode dneška přichází na řadu doplatky. Letošní sazba Jednotné platby na plochu je 3 388,15 korun na hektar.
 
O Jednotnou platbu na plochu neboli SAPS požádalo v letošním roce 30 137 žadatelů. Jedná se o nejrozšířenější zemědělskou dotaci. Platby SAPS dostávají zemědělci v ČR na celkovou plochu přibližně 3,5 milionu hektarů. Z tohoto důvodu se ze všech dotačních titulů, o které se žádá prostřednictvím tzv. Jednotné žádosti, vyplácí každoročně jako první. Mezi zemědělce bude rozděleno přes 11,7 miliardy korun.
 
Od 23. října začal SZIF vydávat rozhodnutí o platbě a zároveň žadatelům hned vyplácet 70% zálohu bez nutnosti vyčkat na nabytí právní moci rozhodnutí. Stejně jako vloni využila Česká republika možnost poskytnout u této dotace zálohu, aby zmírnila nepříznivou finanční situaci v zemědělství způsobenou především suchem. Už 2. listopadu bylo vydáno 90 % rozhodnutí, což je ve značném předstihu oproti harmonogramu. 
 
Doplatky SAPS se začínají vyplácet od 3. prosince 2018, ne však dříve než po nabytí právní moci rozhodnutí. V tomto případě doporučujeme žadatelům, aby pro urychlení výplat využili možnost vzdání se práva na odvolání. Díky tomuto kroku platbu uspíší. Formulář „Prohlášení o vzdání se práva odvolání“ je k dispozici na webových stránkách www.szif.cz / JEDNOTNÁ ŽÁDOST, v sekci „Ke stažení“, ve složce Jednotná žádost.
 
Tento formulář lze podat nejdříve po doručení rozhodnutí jedním z následujících způsobů:
 
1. prostřednictvím Portálu farmáře 2. přes datovou schránku 3. osobně na místně příslušném regionálním pracovišti SZIF  4. poštou  5. e-mailem, ale pouze s uznávaným elektronickým podpisem. 
 
Žadatelům je pro případné dotazy k dispozici infolinka SZIF na telefonním čísle 222 871 871 nebo e-mailu info@szif.cz

Zařazeno v Aktuality, Přímé platby