Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

MAS ORLICKO se připravuje na zprostředkování peněz zemědělcům

28/02/15
smf

MAS ORLICKO se připravuje na zprostředkování peněz zemědělcům   V současné době probíhá intenzívní příprava komunitně vedené strategie místního rozvoje území MAS ORLICKO. Na úrovni jedné z oblastí strategie s názvem Rozvoj zemědělského a lesnického podnikání se připravuje několik podporovaných opatření.  Všechna tato opatření by mělo být v budoucnu možné financovat prostřednictvím Programu rozvoje venkova 2014-2020.     V první řadě […]

MAS ORLICKO se připravuje na zprostředkování peněz zemědělcům
 
V současné době probíhá intenzívní příprava komunitně vedené strategie místního rozvoje území MAS ORLICKO.
Na úrovni jedné z oblastí strategie s názvem Rozvoj zemědělského a lesnického podnikání se připravuje několik podporovaných opatření. 
Všechna tato opatření by mělo být v budoucnu možné financovat prostřednictvím Programu rozvoje venkova 2014-2020.
    V první řadě se jedná o podporu živočišné výroby. Zemědělské podniky budou moci prostřednictvím tzv. fiše financovat budování či rekonstrukci stájí pro dobytek, pořízení technologií pro živočišnou výrobu vč. speciálních mobilních strojů pro výrobu (mimo traktorů), investice do skladů krmiv a steliv apod. Další fiše bude zaměřena na přidávání hodnoty zemědělským produktům a směřována opět zejména do oblasti živočišné výroby – zpracování masa a mléka a dalších živočišných produktů, ale také do opracování produktů výroby rostlinné se zaměřením na výrobu krmiv a zpracování pícnin. V oblasti rostlinné výroby by na území MAS měly být podporovány investice do výrobních objektů včetně skladů a samozřejmě také do technologického vybavení firem. Specificky by mělo být podporováno zejména pěstování pícnin za účelem produkce osiv, léčivých bylin a brambor. V oblasti diverzifikace příjmů ze zemědělské výroby se MAS ORLICKO chce zaměřit na podporu maloobchodu, kde by bylo velmi vhodné spolupracovat s obcemi, kde zemědělští podnikatelé působí. Dalším specifickým sektorem, který by v rámci strategie rozvoje území mohl být podpořen jsou pilařské podniky. Mělo by se jednat pouze o primární opracování surového dřeva, nikoli další navazují sektory jako je výroba nábytku. Pracovníci MAS rovněž intenzívně připravují projekty spolupráce v území mezi zemědělskými podnikateli, zpracovateli a obchodní sítí.
   Výše uvedený popis jednotlivých opatření je orientační, neboť probíhá zatím připomínkovací řízením aktérů z území v rámci pracovní skupiny věnující se zemědělství a dosud nebyla schválena oficiální konečná verze Programu rozvoje venkova. Předběžná alokace finančních prostředků pro sektor zemědělství a lesnictví pro území MAS ORLICKO na období 2014-2020 je zhruba 50 mil. Kč. První výzvy k předkládání projektů lze očekávat v roce 2016. K uvedené problematice však již dnes můžete kontaktovat pracovníka MAS ORLICKO Tomáše Vacenovského, který Vám rád sdělí další podrobnosti, případně prodiskutuje Vaše konkrétní projektové záměry. Kontaktní telefon je 775 311 363 nebo e-mail vacenovsky@mas.orlicko.cz
    Věříme, že chystaná opatření vyjdou zemědělcům v regionu vstříc a podaří se realizovat mnoho úspěšných projektů stejně jako v minulém programovacím období 2007-2013.
 
 
Ing. Tomáš Vacenovský
Místní akční skupina ORLICKO, z.s.
strategie 2014-2020
Divišova 669, 564 01 Žamberk
Tel.: 775 311 363