Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Ovocné dřeviny v LPIS

22/03/10
smf

Kdy evidovat ovocný sad a kdy travní porost . Zdroj: Metodika LPIS

Ovocné dřeviny na travních porostech

Plochy porostlé ovocnými dřevinami, jejichž hustota (na obvodě nebo uvnitř farmářského bloku) přesahuje 50 ks/ha, nelze uznat jako kulturu travní porost a musí být zařazeny do evidence půdy jako ovocný sad, vinice nebo jiná kultura. Ovocnou dřevinou se rozumí strom nebo keř pěstovaný pro pravidelnou sklizeň ovoce.

Ovocný sad

Ovocným sadem se rozumí zemědělsky obhospodařovaná půda, která je souvisle osázena ovocnými stromy, případně ovocnými keři; do plochy této zemědělsky obhospodařované půdy se započítává související manipulační prostor, který nesmí přesahovat 8 metrů na začátku a na konci řad a šířku jednoho meziřadí, v nejvyšší započítatelné šířce 6 metrů, podél řad po obou stranách ovocného sadu.

Dojde-li k vyklučení sadu a zároveň je v mezidobí na ploše ovocného sadu pěstována jiná kultura, pak je v LPIS nutné změnit kulturu v souladu se zákonem o zemědělství.

Kdy evidovat ovocný sad a kdy travní porost
V případě výskytu extenzivních ovocných sadů s velmi nízkým počtem ovocných dřevin, který je porostlý travnatým porostem, je nutné rozhodnout, zda takový pozemek bude evidován jako sad nebo již jako travní porost. Za  jednoznačnou hranici pro rozhodnutí je nutné vzít počet stromů (hustotu) na hektar ve výši 50 ks. Pozemky s nižším výskytem ovocných stromů musí být evidovány jako travní porost, popřípadě jiná kultura, není-li pod stromy souvislý travní porost.
Zdroj:  Metodické pokyny pro aktualizaci evidence půdy dle uživatelských vztahů vedené dle zákona č. 252/1997 Sb.,o zemědělství

Zařazeno v Aktuality, Dotace, Poradenství