Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Dotaz a odpověď I

29/01/10
smf

Zodpovězený dotaz z INFOPULTU, služby, kterou poskytuje ÚZEI Praha.

Dotaz
Dobrý den, začala jsem s pěstováním léčivých rostlin na cca 1,5ha půdy, v režimu EKO a chovem včel(15 včelstev). Zajímalo by mě, jakové dotace mohu čerpat a které jdou kombinovat(oblast nepatří do LFA) Děkuji za odpověď.
 
Odpověď
       Zemědělec, který užívá zemědělskou půdu v rozsahu větším než 1 ha může požádat o přímé platby
a) Jednotnou platbu na plochu (SAPS) (3710 Kč/ha v roce 2009)
b) Národní doplňkovou platbu – platbu na zem půdu  (1184 Kč/ha v roce 2009)
      Podmínkou je evidence pozemků v LPIS a  jeho zemědělské využívání k 30.6. 2003. Žádost se podává každoročně do 15.5. na místně příslušném pracovišti Agentury pro zemědělství a venkov (dříve okresní zem agentura) na příslušném formuláři SZIF.
 
       Zemědělec, který hospodaří v režimu ekologického zemědělství může také požádat o zařazení do Agroenvi opatření (AEO) dotační titul ekologické zemědělství, pokud v tomto režimu obhospodařuje minimálně 0,5 ha zemědělské půdy. Zařazení je na 5 let a každoročně se podává žádost o dotací.
       Výše dotace je odvislá od způsobu využívání pozemku sazba je v eurech na ha plochy
a) orné půdy, (155 Euro/ha)
b) travního porost , (89 Euro/ha), podmínkou je chov dobytka
c) orné půdy na které je pěstována zelenina a speciální plodiny (564 Euro/ha)
d) sadů , vinic (849 Euro/ha)
     Podáním žádosti se žadatel zavazuje  užívat zařazené pozemky 5 let  v režimu ekologického zemědělství ( počítá se i  řechodné období), Výplata dotace je v Kč podle kurzu Eura v daném roce. Přímé platby a dotace z Agroenvi opatření se nevylučují.
     Dotace pro chovatele včel jsou poskytovány z národních podpor opatření 1.D Podpora včelařství o dotaci se žádá prostřednictvím Svazu včelařů , do 180 Kč na zazimované včelstvo.
      V letošním roce mohou zemědělci požádat o podporu na investice do chovu včel i v opatření   1.1.1. Modernizace zemědělství z Programu rozvoje venkova (PRV).
      Pro začínající včelaře poskytují některé kraje podpory na včelařské vybavení. Podpory na včelařské vybavení jsou poskytovány také podle nařízení vlády 195/2005 Sb. novelizované NV 285/2007 Sb. (kočovné vozy, medomedy aj)
Autor odpovědi: RNDr. Jan Dovrtěl CSc. , ÚZEI, pracoviště Brno

              Svoje dotazy můžete zasílát na   http://www.agronavigator.cz/ptejte_se.asp

            Infopult – služba Zemědělské a potravinářské knihovny
Infopult slouží k bezplatnému poskytování stručných informací z oblasti zemědělství, potravinářství a souvisejících oborů. Dotazy referenčního charakteru (na dostupnost knih, rešerše atd.) a dotazy odborného charakteru (bezpečnost potravin atd.) zodpovídají odborní konzultanti a informační experti.

 

Zařazeno v Aktuality, Dotace, Poradenství