Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Opatření ke zjednodušení společné zemědělské politiky

26/11/09
smf

Komise přijímá další opatření ke zjednodušení společné zemědělské politiky. Zdroj: www.strukturalnifondy.info  

Komise přijímá další opatření ke zjednodušení společné zemědělské politiky

Pracovní dokument obsahuje informace o výsledku hodnocení a o pokroku dosaženém od března letošního roku. Zprávu v prosinci projedná Rada ministrů zemědělství.
„Evropským zemědělcům by neměla ztěžovat život zbytečně komplikovaná pravidla a byrokracie, a to zejména v současné hospodářské situaci,“ prohlásila Mariann Fischer Boelová, komisařka pro zemědělství a rozvoj venkova. „Dnešní zpráva je důkazem, že si za tímto přístupem stojíme. Zjednodušení pro nás nejsou jen slova, ale především činy.“
Většina z 39 návrhů byla posouzena kladně. Komise se chystá je podpořit a rychle je realizovat. Několik návrhů již dokonce bylo s předstihem přijato a zahrnuto do revidovaných pravidel pro přímé platby, jež vstoupí v účinnost 1. ledna 2010.
Komise ve svém pracovním dokumentu rovněž uvádí řadu dalších nápadů na zjednodušení, například méně komplikované programy na podporu prodeje zemědělských produktů. Dále uvažuje o možném zrušení pravidel pro nepovinné označování hovězího masa a předkládá k diskuzi možnost sladění platebních lhůt u určitých opatření pro rozvoj venkova s lhůtami pro přímé platby.
Komise se na zjednodušení společné zemědělské politiky zaměřuje od zveřejnění svého prvního sdělení na toto téma v roce 2005. Její kroky jsou součástí celkové strategie zlepšení právní úpravy, která si klade za cíl mimo jiné snížit administrativní zátěž do roku 2012 o 25 %.

Zpráva je k dispozici na adrese: