Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Ke změně v cenách zemědělské půdy

25/09/08
smf

Výše daně z nemovitostí závisí na ceně zemědělského pozemku, na kterou má vliv vyhláška Ministerstva zemědělství. Od příštího roku by se ceny ve vyhlášce uvedené měly významně zvýšit. Autor:Jaroslava Kypetová, zdroj: www.obecnifinance.cz
 

Změna v cenách zemědělské půdy
Výše daně z nemovitostí závisí na ceně zemědělského pozemku, na kterou má vliv vyhláška Ministerstva zemědělství. Od příštího roku by se ceny ve vyhlášce uvedené měly významně zvýšit.
Novela vyhlášky o stanovení seznamu katastrálních území s přiřazenými základními cenami zemědělských pozemků reaguje dle předkladatele, Ministerstva zemědělství, zejména na změny v katastrálních území. Tvorba digitalizovaných katastrálních map umožňuje zpřesnění bonitovaných půdně ekologických jednotek (BPEJ) a ve vyhlášce se nyní nachází 12 998 katastrálních územích.
Pro upřesnění dodejme, že aktualizaci BPEJ zajišťuje Ústřední pozemkový úřad na základě vyhlášky č 327/1998 Sb., kterou se stanoví charakteristika bonitovaných půdně ekologických jednotek a postup pro jejich vedení a aktualizaci. Úřad přitom vychází z údajů Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy. Průměrná cena v daném katastrálním území je stanovena jako vážený aritmetický průměr základních cen pozemků zemědělské půdy zjištěných podle BPEJ zde zastoupených.
Zajímavé je provést srovnání hodnot několika posledních vyhlášek. Vezměme jako příklad dvě odlišná katastrální území a jejich průměrné ceny v letech 2002 – 2009, což uvádí následující tabulka:
Srovnání základních cen zemědělských pozemků v Kč/m2
Vyhláška
Benecko (Liberecký kraj)
Kyjov (Jihomoravský kraj)
463/2002
0,92
9,33
456/2005
0,92
9,33
287/2007
0,92
9,33
Návrh 2009
1,25
10,94
 
Ze srovnání je zřejmé, že po několika letech dochází k nárůstu, který dosahuje v průměru 20 %. Porovnání všech téměř 13 tisíc k.ú. představuje vzhledem ke změnám názvů několika území časově trochu náročnější činnost, avšak zvýšení lze pozorovat u většiny položek. K poklesu dochází u pražských katastrálních území a dále u zhruba dvou desítek dalších.
V odůvodnění k vyhlášce se rovněž uvádí, že většina území byla přeceněna v souvislosti s výměrami BPEJ převzatými z katastru nemovitostí Českého úřadu zeměměřického a katastrálního. Ať již ke změnám došlo z jakéhokoliv důvodu, podstatné je, že základní ceny mají vliv na výši daně z nemovitostí, konkrétně daně z pozemků. Celkový daňový základ se sice zvýší jen o půl procenta, v řadě obcí však bude změna jistě zajímavější.
 
Autorka :Jaroslava Kypetová