Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Budou obnovena dovozní cla na obilí?

26/09/08
smf

Vzhledem k tomu, že ceny letos klesají kvůli dobré úrodě, podalo Polsko návrh na obnovení cel na dovoz obilí. Autor: Seifertová Eva, zdroj: www.agroweb.cz, 25.9.2008

Polsko chce obnovit dovozní cla na obilí
Dovozní cla na obilí Evropská unie zrušila na konci loňského roku v reakci na krizi na světovém trhu. Vzhledem k tomu, že ceny letos klesají kvůli dobré úrodě, podalo Polsko návrh na obnovení cel na dovoz obilí.

Obnovením cel na dovoz obilí chce předejít dalšímu poklesu cen a destabilizaci trhu, uvedl zdroj v Bruselu. O polském návrhu budou ministři zemědělství diskutovat na nejbližším zasedání v pondělí. Podle mluvčí komisaře pro zemědělství Michel Mann je Evropská komise připravena jednat o každém návrhu, o znovuzavedení cel začne uvažovat až po ukončení žní v celé unii. Záleží také na tom, jak na polský návrh zareagují jiné země, protože záležitost cel je citlivá. Nižší ceny obilí totiž mají vliv na snížení cen krmiva a posléze masných výrobků. Se zrušením dovozních cel na všechny druhy obilí s výjimkou ovsa souhlasily na konci loňského roku všechny členské země EU. Návrh Evropské komise byl odpovědí na závratné ceny obilí na světových trzích. Rozhodnutí o zrušení cel by mělo platit do 30. června 2009.
Autor: Seifertová Eva, zdroj: www.agroweb.cz,  25.9.2008