Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Nabídka poradenství v zemědělství

08/02/08
smf

Nabídka poradenských služeb akreditovaného zemědělského poradce.

 
N A B Í D K A    P O R A D E N S T V Í   V   Z E M Ě D Ě L S T V Í 
Močůvka vytékající do potoka, chlévy s nedokonalou technologií, chybějící „havarijní plány“, plány zavedení zásad správné zemědělské praxe ZSZP v ochraně ovzduší pro snížení emisí amoniaku, chybějící těsnostní zkoušky nádrží a jímek na statková hnojiva a další závady mohou kontrolní orgány postihnut pokutou. Zatím šlo pouze o pokuty v řádu několika stovek nejvýše tisíců korun, od r. 2009 mohou nesrovnalosti se zásadami správného hospodaření, Cross-compliance vyústit až v odebrání dotací (SZIF). Kontroloři budou svá zjištění předávat platební agentuře, tedy SZIF. Musí být v zájmu každého zemědělce, aby měl svůj podnik v pořádku. Na riziková místa ho může upozornit právě poradenská činnost. 
Kde získat ??
§          certifikát (protokol) o zkoušce vodotěsnosti jímek a nádrží pro skladování statkových hnojiv (kejdy, močůvky, hnojůvky-NL vodám) dle  ČSN 75 0905,
§          posouzení zhodnocení zemědělského podniku z hlediska dodržování právních předpisů „Nitrátová směrnice“,
§          Havarijní plán pro nakládání s NL  
§          plán ZSZP v ochraně ovzduší (amoniak ze středních a velkých zdrojů) dle NV 615/2006 Sb. a vyhnout se tak případným zbytečným   sankcím a odebráním státní dotace.
 
 
Ve Sbírce zákonů ČR pod č. 450/2005 Sb. ze dne 4 listopadu 2005 nová vyhláška upravuje nakládání se závadnými látkami – a statková hnojiva dle výkladu MŽP Praha jsou zařazeny mezi nebezpečné závadné látky.
 
Má to velký dopad na každého zemědělce !!!
 
§          povinnost dělat zkoušky těsnosti nádrží a jímek statkových hnojiv nejméně 1 x za 5 let
§          povinnost vypracování písemného dokumentu „Havarijní plán“ HP
 
Novela NV č. 615/2006 Sb.   !!!  ruší NV č. 353/2002 Sb.
 
§          povinnost zpracování a zavedení tzv. ZSZP-Zásad správné zemědělské praxe v ochraně ovzduší včetně zpracování provozního řádu zdroje – pro střední a velké zdroje znečišťování ovzduší amoniakem a schvalované Krajským úřadem.
 
Tyto výše uvedené služby mohu zemědělským podnikům poskytnout a to jak zhodnocení podniku dle NS, zpracování HP, provedení a zpracování protokolu – těsnostních zkoušek nádrží a jímek na statková hnojiva tak zpracování plánu ZSZP pro střední a velký zdrojů znečišťování dle NV č. 615/2006 Sb. a ostatní…
                                  
 
                                                          
Ing. Zdeněk Vymětal
privátní poradce  pro obor zemědělství
pod certifikačním číslem: 030/2006
soudní znalec v oboru vodní hospodářství.
(: +420 602 85 95 88
e-mail: vymetal@seznam.cz
 

Zařazeno v Aktuality, Poradenství