Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Ke Sdružení místních samospráv

02/02/08
smf

Do Sdružení místních samospráv se již hlásí téměř 1000 obcí. Zdroj: www.mladiprovenkov.cz
 

Do Sdružení místních samospráv se již hlásí téměř 1000 obcí
ZLÍN – Téměř tisícovka měst a obcí z 13 krajů se již přihlásila do nově vznikajícího Sdružení místních samospráv České republiky. Organizace má být protipólem stávajícího Svazu měst a obcí. Nové sdružení starostů bylo oficiálně ustaveno 31. ledna v Jihlavě, na předsedu je nominován starosta obce Vlčnov na Uherskohradišťsku Jan Pijáček. ČTK to  řekl jeden z iniciátorů vzniku sdružení, starosta obce Suchá Loz Petr Gazdík.
 
"Po třech měsících má nové sdružení téměř polovinu členů jako Svaz měst a obcí, který po 100 letech činnosti sdružuje přes 2000 členů. Ukazuje se tak, že financování obcí jejich představitele skutečně tíží," uvedl Gazdík. Podle zástupců Svazu měst a obcí je založení konkurenčního sdružení nešťastným krokem. Obávají se, že jde o zbytečné tříštění sil.
 Sdružení místních samospráv vychází z iniciativy Smlouva obcí a měst proti daňové diskriminaci, pod kterou se v loňském roce podepsalo přes 1500 představitelů samospráv napříč republikou. Starostové tak společně bojovali za úpravu systému přerozdělování daní, který podle nich malé obce diskriminoval. Vláda nakonec připravila novelu zákona o rozpočtovém určení daní, kterou parlament na podzim loňského roku schválil. Zástupci Svazu měst a obcí ale tuto iniciativu odsoudili, podle nich se tím jednání s vládou pouze zkomplikovala.
 Hlavním cílem nově vznikajícího sdružení je hájit zájmy obcí a měst do 50.000 obyvatel a stát se oficiálním partnerem při jednání s vládou. "V pracovní komisi ministerstva máme tři svoje zástupce, kteří se podílejí na přípravách zcela nového zákona o rozpočtovém určení daní, který by měl platit již v roce 2009 či 2010," upřesnil Gazdík.
Velkou podporu má organizace na severu Čech, ve Zlínském a Olomoucké kraji. Iniciátoři oslovili také například Spolek pro obnovu venkova, který sdružuje asi 4000 obcí. Konečné číslo členů by tak podle Gazdíka mohlo daleko přesáhnout počet obcí podepsaných pod Smlouvou proti daňové diskriminaci.

Větší města ve Zlínském kraji zatím dávají přednost Svazu měst a obcí, ke kterému se dosud hlásí přes 2600 samosprávných celků, tedy více než dvě pětiny obcí České republiky. Vstup do sdružení místních samospráv odmítli zastupitelé například ve Zlíně, Uherském Hradišti, Kroměříži či Slušovicích.

Zařazeno v Aktuality, Obce a venkov