Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Informace pro chovatele masného skotu

21/02/08
smf

K návrhu nařízení vlády o stanovení některých podmínek k národním doplňkovým platbám pro rok 2008. autor: Kamil Malát , zdroj: www.cschms.cz
 

 
13.února proběhlo vypořádání připomínek k návrhu nařízení vlády o stanovení některých podmínek k národním doplňkovým platbám pro rok 2008. Jak jsme vás již informovali, tento návrh je z pohledu chovatelů masného skotu velmi vstřícný, a proto jsme s napětím očekávali, zda nedojde k nějaký zásadním změnám.

Naštěstí se tak nestalo a princip tohoto návrhu zůstane zachován. Dojde pouze v nutným dílčím formulačním úpravám z právního hlediska, smysl však zůstane zachován. Po dlouhých letech pozvolné degradace podpor masného skotu se tak chovatelé masného skotu mohou těšit na vyšší peníze než tomu bylo v minulých letech.

V návrhu je uvedeno, že platba nebude poskytnuta na plemena krav uvedená v příloze č. XV nařízení Komise (ES) č. 1973/2004. Mnoho z vás se ptá, o jaká konkrétně se jedná plemena. Z pohledu plemen chovaných v ČR se toto nařízení bude vztahovat pouze na plemena holštýn, jersey a ayshire, neboť uvedená ostatní plemena se na území naší republiky nechovají. Nicméně aby byl výčet kompletní, jedná se o tato plemena:

– Angler Rotvieh (Angeln) — Rød dansk mælkerace (RMD)
– Ayrshire
– Armoricaine
– Bretonne Pie-noire
– Fries-Hollands (FH), Française frisonne pie noire (FFPN), Friesian-Holstein, Holstein, Black and White Friesian, Red and White Friesian, Frisona española, Frisona Italiana, Zwartbonten van België/Pie noire de Belgique, Sortbroget dansk mælkerace (SDM), Deutsche Schwarzbunte, Schwarzbunte Milchrasse (SMR)
– Groninger Blaarkop
– Guernsey
– Jersey
– Malkeborthorn
– Reggiana
– Valdostana Nera
– Itäsuomenkarja
– Länsisuomenkarja
– Pohjoissuomenkarja.

14.02.2008,  autor: Kamil Malát , zdroj: www.cschms.cz

návrh Nařízení vlády o stanovení některých podmínek k národním doplňkovým platbám pro rok 2008

 

Zařazeno v Aktuality, Dotace