Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Protesty zemědělců v Německu

03/04/07
smf

Protestní akce zemědělců vyrábějících mléko ze Šlesvicka-Holštýnska před a uvnitř Penny-Marketu v Rendsburgu, který nabízel litr plnotučného mléka za 0,39 EUR a kelímek šlehačky za 0,25 EUR měla úspěch. Zdroj: www.agronavigator.cz
 

Úspěšný protest německých zemědělců proti akci levných cen

Protestní akce zemědělců vyrábějících mléko ze Šlesvicka-Holštýnska před a uvnitř Penny-Marketu v Rendsburgu, který nabízel litr plnotučného mléka za 0,39 EUR  a kelímek šlehačky za 0,25 EUR měla úspěch.
Protestní akce zemědělců vyrábějících mléko ze Šlesvicka – Holštýnska před a uvnitř Penny-Marketu v Rendsburgu, který nabízel litr plnotučného mléka za 0,39 EUR a kelímek šlehačky za 0,25 EUR, měla úspěch. Jak o tom informoval Německý svaz rolníků (Deutsche Bauernverband – DBV), příslušný manager Penny Marketu ještě během protestu přislíbil, že cena v reklamě nabízeného plnotučného mléka bude na celém Severu s okamžitou platností opět zvýšena na normální cenu 0,55 EUR (ca. 15,50 Kč) za litr. Se sloganem "Toto mléko je dražší než stojí" šlesvicko-holštýnští zemědělci v rámci protestní akce veškeré zlevněné nabízené mléko vykoupili a zákazníky diskontního obchodu informovali o negativních důsledcích takových zákazníky lákajích nabídek u mléka a mléčných výrobků. Spotřebitelé by měli projevit porozumění pro starosti producentů mléka, prohlásil DBV. "Museli jsme dost často zažít, že s cenou klesá také morálka. Touto agresivní cenovou politikou nese zúčastněný obchod koneckonců zodpovědnost za skandální poměry v potravinářském řetězci", komentoval předseda Svazu rolníků Šlesvicka-Holštýnska Otto-Dietrich Steensen akci levných cen Penny, který patří ke koncernu Rewe. Kromě zemědělců ve Šlesvicku-Holštýnsku protestovali kromě jiných minulý týden proti dumpingovým praktikám potravinářského maloobchodu také rolníci v Bavorsku, Bádensku-Württembersku. Dolním Sasku a Vestfálsku. "Mléko je dražší než stojí" a "Nenasytnost má svou mez", stálo na plakátech. Předseda DBV Gerd Sonnleiter obvinil v pátek diskonty Penny, Real a Netto, že stále znovu pravidelně nakupují kvalitní potraviny jako "partiové zboží". Dumpingové ceny za mléčné výrobky by neškodily pouze jednotlivým zemědělcům, ale přispívaly by také k tomu, že se podkopává odhad za "denní chléb". Při pravidelně se opakujících cenových akcích se jednoznačně jedná o prodeje pod pořizovací cenou.
Vydáno : 2.4. 2007 ; Autor : Ing. Petr Michal ,zdroj: www.agronavigator.cz

Zařazeno v Aktuality, Informace z EU